Monday, 23 July 2018 20:56

Вили Каменов: "Щастливи сме, че имаме възможност да подкрепим 38то издание на рали "Сливен"

Written by  Administrator
Rate this item
(0 votes)
Г-н Вили Каменов е Търговски директор "Стартерни батерии" в икономическа група Монбат, генерален спонсор на 38-то издание на рали "Сливен". Разговаряме с г-н Каменов за причините една от най-успешните икономически групи в България да подпомогне състезанието, с какво автомобилния спорт може да е полезен на рекламодателите и за успешното развитие на марката Монбат.  

- Г-н Каменов, Монбат има дълга история в българския автомобилен спорт, но в последните години стоеше в страни от случващото се в него. Какво Ви накара да подкрепите провеждането на 38. Рали Сливен?

Щастливи сме, че имаме възможност да подкрепим 38то издание на рали "Сливен". Това е инициатива, която е от значение за целия регион. Тя е с утвърден имидж, но и се развива, при това динамично. Ралито запази мястото си в календара на националното първенство и в същото време привлече състезатели от 11 националности в рекордните 48 екипажа. Успоредно с това състезанието е основно изменено като трасета на скоростните етапи.

В Монбат видяхме сходството с тази динамика. Не са само автомобилите и мощността, които са основата на стартерните ни батерии, нито само българския корен. Това е желанието за развитие, за излизане извън традиционните представи за бизнеса - дали е рали-шампионат или производство на  батерии,  и достигане на различно измерение в сферата на дейност. Така днес икономическа група Монбат е вертикално-интегриран бизнес с четири интегрирани функции – от извличане на рециклирано олово до производството и продажба на оловно-кисели батерии. Разказвам всичко това, защото съм наясно, че веднъж влезе ли ти гориво в кръвта, всичко, свързано с автомобилната страст, става важно.

Сходството в желанието за трансформация ни убеди да дадем името си за това състезание, което вече се нарича Монбат рали Сливен.

- Как виждате развитието на българския автомобилен спорт в последните години?

Всяка една сфера, която фокусира обичта на феновете, но и бизнес интереси, има бъдеще. Фактът, че местните рали състезания са част и от Европейския рали-трофей на ФИА – зона Балкани, е доказателство за това. Само в Монбат Рали Сливен списъкът с гости предполага широко разнообразие от национални флагове - Румъния, Гърция, Сърбия, Турция.

Със сигурност ще видим по-стриктно следване на европейски и световни стандарти в ралитата, по-силна конкуренция, по-модерни автомобили и нови технологии в тях, както и по-амбиционзи отбори. Това ще привлече и повече спонсори, за които подкрепата на автомобилния спорт няма да е риск. Ще сме свидетели на атрактивни състезания и увеличаване на феновете.

- Смятате ли, че автомобилните спортове могат да бъдат полезни за популяризирането на брандове като Монбат?

Не може да се отговори еднозначно на такъв въпрос. Всичко зависи от репутацията и тя е свързана не само със спорта, а и с конкретното рали, както и с организациите, управляващи конкретния спорт. Монбат е сред брандовете, които са изключително внимателни в партньорствата, тъй като влиянието е двупосочно, а за нас е от водещо значение какво мислят нашите заинтересовани страни  - акционерите, местните общности, служителите и разбира се, потребителите ни. Днес сме свидетели колко усилено се работи за утвърждаване на имиджа на автомобилизма и рали-шампионатите у нас. Това е знак, че можем да се доверим на този спорт. Както и неговите фенове - на нас. А и не бива да забряваме, че именно заради високите скорости, автомобилизмът е изключително интелигентен спорт и всеки един детайл има значение (секунда, милиметър, ампер/час, трепване).

- Монбат е лидер в продажбите на акумулатори в България, разкажете повече за успехите на марката в последните години?

Така е, компанията е известна у нас с акумулаторите си и в представата на хората ние сме българския производител, на когото могат да се доверят. Днес сме представени в 68 държави чрез повече от 20 различни приложения и индустрии. Икономическата група Монбат работи в два основни бизнес сегмента – оловно-кисели батерии и литиево-йонни клетки и системи с висока мощност.

Дейността, свързана с оловно-киселите батерии е вертикално интегриран бизнес модел с мощности за производство и рециклиране в България - Монбат АД и Старт АД, и рециклиращи мощности в Румъния, Сърбия и Италия. Ние събираме негодни за употреба батерии, които рециклираме и извличаме олово, което след това използваме отново в производството. Бизнесът с литиево-йонни батерии е нов за нас бизнес сегмент за батерийни системи с висока мощност на основата на безопасна и доказана LFP-клетъчна химия. Този бизнес функционира под марката EAS и е базиран в Германия.

Икономическата група Монбат е част от обществото и се ангажира активно с проблемите, които са важни за него и към чието разрешава Монбат може да допринесе. Компанията има четири завода за рециклиране, с които може да управлява устойчиво ресурсите за производството си и да оставя по-нисък екологичен отпечатък.

Човешката страна на всичко това, е че ние сме хората, на които се доверявате за да „дадат ток” на автомобила ви и да стигнете до своята цел.


 

Last modified on Friday, 12 April 2019 16:12

Класиране 2021

ERT
1. Miroslav Angelov
63pts

2. Ugur Soylu
48pts

3. Bugra Banaz
39pts

4. Ali Turkkan
39pts

5. Burak Cukurova
33pts

Bulgaria
1. Мирослав Ангелов
69

2. Мартин Сурилов
55.2

3. Даниел Попов
44.6

4. Георги Василев
40.4

5. Антон Титов
29.8


Василев

Календар 2021

BRT

TUR ESOK Rally 24 - 25 April 2021

BG BGR Rally Bulgaria 16 - 15 May 2021
BG BGR 40. Monbat Rally Sliven 10 - 12 Jun 2021

BG BGR Rally Bacau
03 - 04 Jul 2021

SRB Serbia Rally 26 - 29 Sep 2021
Bulgaria

Rally Bulgaria 15 May - 16 May 2021

40. Monbat Rally Sliven 10 Jun - 12 Jun 2021

Rally Tvarditsa 17 Jul - 18 Jul 2021

Rally Serbia 25 Sep - 26 Sep 2021

Rally Stari Stolici 9 Oct - 10 Oct 2021


2021-sponsors